Stanje Oktobar 2022

U 43.oj sedmici prošle godine vrijednost portfolija je bila otprilike 764 000 švedskih kruna. Poslije toga je vrijednost portfolija skočila na preko 850k da bi nakon nove godine drastično pala… i padala mjesecima.

Te je rat sa Ukrainom počeo, te su cijene energije skočile, te su kamate skočile. U biti sve što nije trebalo skočiti je skočilo a ono što je trebalo skočiti je palo. Ali to je dio investicionerskog života. Bitno je ne stati ulagati u dobre firme. Kad je najteže ulagati, jer je psihički naporno ulagati a vidiš da pada vrijednost, onda se dugoročno obično i najbolje kupovine urade.

Novac koji ulažem planiram da držim investiranog slijedećih 5-10 godina ako ne naiđe neka bolja investiciona prilika, tipa neki stan za izdavanje.

Ja ulažem redovno. Znači svake sedmice ponešto kupim. Sume su po 500 kruna otprilike jer onda košta 1 kr (na Avanza) da se kupuju dionice.
Sve dividende koje dobijem ulažem u portfolio. Septembar mjesec mi je pokazao -40 k, a oktobar mi je +40k tako da sam ako ništa izbrisala minus od oktobra.

Jedno što me redovno motiviše su dividende koje primam od raznih dionica. Cilj mi je do penzije napraviti portfolio sa 500 000 kr godišnje dividende. Trenutno sam na malo više od 24 000kr godišnje dividende (manje od 1% :P). Znači da više ništa ne radim mogu svaki mjesec 2000kr ulagati samo dividende. To je skoro 400 KM mjesečno samo od dividendi.

Prvi cilj mi je 43000 kr dividende da dobijem da pokrijem kiriju od prvog stana. To sam pokrila sa 55%.

Do sad sam primila preko 60k kruna dividendi od 2015. Kao što vidite kamata na kamata efekat je očigledan kad se gleda dugoročno. Ako to nije motivirajući onda ne znam 🙂

p.s. ako ste zainteresovani da počnete investirati u fondove i dionice, slobodno se javite.

Leave a Reply