Pola miliona!

Zadnji post mi bijaše u oktobru. Od tad se, ekonomski gledano, puno promijenilo. Redovno sam kupovala dionice i fondove. Imala sam sreće što su pale i tako do prije 3 sedmice probih moj magični prvi cilj.
Portfolio mi trenutno vrijedi preko pola milijona švedskih kruna! Još pola i milioner sam u krunama!

Nisam to ni pomislila da ću uspijeti. Pogotovo ne tako brzo roku. To sam planirala da tek krajem ove godine dostignem.
Cilj mi je da dostignem isto 15 000 kruna dividende ove godine. Što će biti teško, ali eto možda uspije.

Kako sam uspijela doći do pola miliona?

Pufer:
Imala sam uvijek pufer što znači nikad nisam ulagala novac koji nisam spremna izgubiti. Samim tim nikad nisam prodavala dionice kad je bila neka kriza. A prošla sam IT krizu, krizu imobilija, finanskrizu pa eto čak i coronakrizu.

Kamata na kamata efekat:
Počela sam ulagati u dionice kad mi je još 15 godina bilo. Znači rekla bih davnoo. Samim tim, vrijeme svoje radi i kamata na kamatu efekat može da se pokaže. 2013 sam sve prodala ali eto opet 2014 sam opet počela ulagati u berzu. Sad štedim za slijedećih 25 godina.

Stabilne firme:
Kupujem “dosadne” stabilne firme po želji dugoročnim dividendama . Samim tim sam nažalost profulala Teslu ali tako je kako je. Iako vidim i pročitam ne kupujem nešto samo zato što je taj neko javio kako je dionica X slijedeća “raketa” na berzi.

Regularnost:
Redovno kupujem dionice i fondove.

Kapital:
Nakon što smo riješili da imamo dovoljno velik pufer za našu familiju, a i nemamo kredite visokim kamatama, imam mogućnost da veću sumu ulažem u berzi. Ovdje predlažem pogotovo ko ima visoke kamate na kreditima da se što prije riješi toga. Ako je kredit 5% a ne otplaćivate ga, nakon 5 godina ste samo u kamatama poklonili banci 25 % vašeg kredita, a da ni centa niste otplatili. A da ne pričam o SMS-kreditima ili kreditnim karticama gdje lako pređe 15%.

Znači ako ste mislili da imam neki trik za brzu paru nažalost vas moram razočarati.
A sad dalje do miliona 😀


Leave a Reply